Een erectiestoornis: wat moet ik geloven en wat niet?

Leestijd: 6 minuten

Erectiestoornissen zijn een veelvoorkomend probleem: in Nederland heeft 14 procent van de mannen tussen de 40 en 70 jaar hier last van. Toch bestaan er nog altijd veel misverstanden over dit onderwerp. En dat is jammer, want duidelijke informatie kan een hoop onzekerheid en angst wegnemen.

In deze blog vind je onder andere:

 • Wat algemene cijfers over erectieproblemen
 • De voornaamste redenen van erectieproblemen
 • En 3 veel voorkomende fabels onder de mannen over erectiestoornis.

Als eerst eens wat cijfertjes:

Onderzoek van C.H. Johannes en andere wetenschappers (2000) wees uit dat alleen al in de Verenigde Staten in de groep van blanke mannen tussen de 40 en 69 jaar oud, jaarlijks 617.000 nieuwe gevallen van erectie disfunctie worden gemeld.

Maar ook in Nederland is het een groot probleem onder de mannen. Algemene cijfers wijzen het volgende uit:

Deze cijfers zijn gebaseerd op 1227 mannen tussen de 20 en 40, 2694 mannen tussen de 40 en 70, en 663 mannen tussen de 70 en 80.

Sommige mannen staan er niet zo bij stil, maar in de range van mannen tussen de 40 en 70 jaar wordt het probleem echter erg serieus opgepakt omdat ze zich gewoonweg schamen.

De cijfers hieronder komen uit een groot schalig onderzoek naar deze groep van 1233 man, uitgevoerd in Boxmeer in 2001 door de dokters: E.J.H. Meuleman, L.H.C. Donkers, C. Robertson, M. Keech, P. Boyle en L.A.L.M. Kiemeney

Wat het doel was van het onderzoek vraag je? Het doel was voornamelijk testen wat voor invloed een erectiestoornis heeft op de kwaliteit van leven. En wat blijkt, deze blijkt best hoog te zijn.

Ga maar na bij jezelf toch? Het lukt niet goed, zenuwen komen dan ineens omhoog, ‘’Verdomme hoe kan dat nou?’’, wat allemaal weer lijdt tot een beschamend gevoel en minder zelfvertrouwen

Voornaamste redenen van een erectiestoornis:

Er zijn veel verschillende oorzaken van erectieproblemen. Je hebt fysieke oorzaken en psychische oorzaken. Hieronder zal ik de meest voorkomende oorzaken in het kort voor je opsommen

Fysiek:

 • Hogere bloeddruk:

Een van de meest voorkomende aandoeningen voor mensen boven de 65 is een hoge bloeddruk. Deze kan ontstaan door een dieet met veel zout, overgewicht of obesitas, te veel alcohol drinken en roken. Ook voor mannen onder de 65 kan overgewicht en een slechte levensstijl een negatief effect hebben voor het behoud en krijgen van een erectie.

Wat er dus gebeurt: Hoge bloeddruk > meer bloedstroom door de slagaders > slagaders worden groter en breder > vernouwen de tussenaders > wat dus lijdt tot het probleem

Uit onderzoek is gebleken dat 66% van de mannen met een hoge bloeddruk symptomen van impotentie ervaarde. Zonder hoge bloeddruk was dit slechts 24% (bron)

 • Hoge cholesterol

Iets anders dat de doorbloeding kan verstoren, is te hoog cholesterol. Dit kan leiden tot de aanwezigheid van vet in de bloedvaten, wat de bloedcirculatie tegenwerkt.

Het kan ook de bloedcirculatie in de penis vertragen, waardoor een erectie krijgen en behouden moeizamer gaat.

 • Medicijnen

Bepaalde medicatie kan zorgen voor een vermindering van je libido, de normale bloedstroom verstoren of zelfs een afwezige zaaduitstorting veroorzaken

Het is zelfs zo dat in 8 van de 12 meest voorgeschreven medicijnen erectieproblemen als mogelijke bijwerking worden beschreven.

 • Drugs & Alcohol

Voorbeelden van recreatieve drugs die voor erectieproblemen kunnen zorgen zijn:

 • Amfetamine
 • Marihuana (wiet)
 • Nicotine
 • Methadon
 • Alcohol
 • Cocaïne
 • Barbituraten
 • Opiaten

Psychisch:

 • Prestatieangst

Misschien leuk om erbij te noemen, ik zat ooit in de taxi onderweg naar huis te praten met de taxichauffeur die net een date had gehad.

Lang verhaal kort, hij was erg open en zelfverzekerd maar zijn ding was gemiddeld tot iets wat onder gemiddeld vertelde die. ‘’Maar hoe gaat dat dan met de vrouwtjes?’’, vroeg ik. Hij zei: ‘’Jongen, het gaat niet om de lul, maar om de ballen! Skills en ballen hebben jongen dat is het belangrijkst.’’

Ik lachen natuurlijk maar al onderzoekende blijkt het dat veel mannen zeer onzeker zijn hierover.

Zij ervaren een slopende faalangst met betrekking tot de prestaties in de slaapkamer. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je je zorgen maakt over de grootte van je penis, de controle over je ejaculatie, de erectiefunctie of het vermogen om jouw partner te bevredigen.

 • Angst & Stress.

Hoewel stress en angst twee verschillende dingen zijn, zijn ze wel sterk met elkaar verbonden wanneer we het hebben over erectieproblemen. In veel gevallen is stress de onderliggende factor, maar is het de angst die voor nog meer stress zorg

 • Schuldgevoelens en een laag zelfvertrouwen.

Veel mannen leiden aan erectiestoornissen of hebben erectieproblemen, omdat zij zich schuldig voelen over dat zij hun partner niet goed genoeg kunnen bevredigen. Als het probleem zich aanhoudt, wordt het schuldgevoel meer dan alleen een bijwerking. Het kan bij gaan dragen aan de erectieproblemen.

Top 3 Fabeltjes over erectiestoornissen.

Seks is gevaarlijk voor hart- en vaatpatiënten.

Fabel!

Het is een fabel dat je met een hart- of vaatziekte nooit (meer) seks kan hebben en dat je ook geen erectiepillen mag gebruiken. De huisarts controleert tijdens de consultatie zorgvuldig of het hart de extra belasting van seksuele activiteit aankan.

In principe zal dat zelfs voor hartpatiënten geen gevaar opleveren. Seksuele activiteit met een vaste partner komt in lichamelijke inspanning overeen met normale dagelijkse activiteiten zoals tuinieren, golfen en de auto wassen.

In combinatie met geneesmiddelen tegen pijn op de borst mogen erectiepillen niet gebruikt worden.

Van erectieproblemen hebben alleen oudere mannen last.

Fabel!

Mannen van elke leeftijd kunnen last krijgen van erectieproblemen. Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat 5 procent van de mannen van 20 tot 40 jaar en 14 procent van de mannen van 40 tot 70 jaar erectieproblemen heeft. Het is dus geen typische oudemannenkwaal.

Wel is het zo dat erectiestoornissen vaker op latere leeftijd voorkomen. Met het stijgen van de leeftijd vermindert de conditie van de bloedvaten, waardoor het erectievermogen bij veel oudere mannen langzaam maar zeker afneemt.

Er lijden wereldwijd naar schatting 150 miljoen mannen aan erectieproblemen. Het juiste aantal zal waarschijnlijk stukken hoger liggen want slechts 1 op de 10 mannen zoekt professionele hulp.

Erectieproblemen betekenen het einde van je seksleven.

Fabel!

Seks is meer dan alleen maar geslachtsgemeenschap. Ook knuffelen, zoenen en elkaar strelen zijn vormen van seksuele intimiteit. Veel stellen hebben daar genoeg aan en zijn op die manier tevreden met hun seksleven. Afgezien daarvan zijn erectieproblemen vaak goed te verhelpen tijdens de seks met de mooie instapstof die in veel erectiepillen zit, namelijk Sildenafil.

Het introduceren van erectiepillen in de slaapkamer kan echt een wereld van verschil opleveren! Problemen daar beneden betekent dus niet gelijk dat je nooit van je leven meer seks zult hebben.

Feiten & Fabels over erectiepillen Keurmerk

Ajant Pharma; de producent van Kamagra heeft de 1FF group LLC het Kamagra veilig Keurmerk toegekend.

Dit keurmerk staat garant voor de herkomst en productie van Kamagra erectiepillen & Oral Jelly erectiemiddelen zoals de populaire Vloeibaar, bruis of kauw tabletten.

 

Hier komen de meest gestelde vragen over research chemicals. 123Kamagra.com is hier druk mee bezig en verwacht dat deze sectie 20-12-2022 voltooid is.
Hier komen de meest gestelde vragen over Poppers. 123Kamagra.com is hier druk mee bezig en verwacht dat deze sectie 20-12-2022 voltooid is.
Hier komen de meest gestelde vragen over Libidoboosters. 123Kamagra.com is hier druk mee bezig en verwacht dat deze sectie 20-12-2022 voltooid is.